Ροδίτικο Αλογάκι

Είστε εδώ: Αρχική > Μύθος και ιστορία > Παλιές φωτογραφίες

Παλιές φωτογραφίες

Παρακαλούμε τους επισκέπτες αυτής της σελίδας και προπάντων τα διοικητικά συμβούλια των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού μας, εάν έχουν στην κατοχή τους παλιές φωτογραφίες με τα μικρόσωμα αλογάκια, να μας παραχωρήσουν αντίγραφα. Κατόπι συνεννόησης, κάτω ή μέσα στην φωτογραφία θα αναγράφετε ο δωρητής.

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας με τα μικρόσωμα άλογα μπροστά από το δημαρχείο. Πανοραμική φωτογραφία του στίβου. Στη κόκκινη πόρτα, ένα άλογο με τον αναβάτη του. Στην πολυσύχναστη πόρτα που οδηγεί στο κάστρο των ιπποτών.Ο αμαξάς στο μικρό σιντριβάνι.Στην Σωκράτους. Στη θαλασσινή πύλη. Η θαλασσινή πύλη. Τα άλογα και τα γαϊδουράκια μετέφεραν τα προϊόντα.Στον ευαγγελισμό. Την άμαξα την σέρνουν μεγαλόσωμα άλογα. Στις κάτω πέτρες. Από τις ουρές και από τα αφτιά συμπεραίνουμε ότι το άσπρο είναι μουλάρι και το σκουρόχρωμο που είναι στην δεξιά θέση είναι μικρόσωμο άλογοΣτους μύλους απέναντι από το Mαντράκι.Οι αμαξάδες περιμένουν για μεταφορές στο λιμάνι δίπλα από τους μύλους.Στην ίδια θέση με την προηγούμενη φωτογραφία με φόντο το Μαντράκι και το λιμάνι.Έξω από τα τείχη πολλά άλογα περιμένουν για μεταφορές.Το λιμάνι γεμάτο με ιστιοφόρα και οι αμαξάδες έτοιμοι, σίγουρα ήταν οι πρώτοι ξεναγοί της πόλης.Τα άλογα δεν σκύβουν ποτέ το κεφάλι, προφανώς ο αμαξάς ή ένας περαστικός έριξε λίγο φαγητό στα άλογα.Υπομονετικά στέκουν και περιμένουν μια (κούρσα) μεταφορά.

Άμαξες στο λιμάνι. Το λιμάνι του Μαντρακιού ήταν και καρνάγιο. Κάποτε το κέντρο της σημερινής πόλης ήταν έλος. Τα αλογάκια μας την περίοδο κατοχής των Δωδεκανήσων από τους ιταλούς, έκαναν παρέλαση μπροστά από το τώτε διοικητήριο. Πίσω τους διακρίνετε το εθνικό θέατρο.Στην κοινότητα Αρχαγγέλου. Δεξιά ο Κωνσταντίνος Αργυρός, αριστερά ο Γεώργιος Καραολάνης. Η φωτογραφία ελήφθη από τον Σοφοκλή Χατζημανώλη το 1950 και βρίσκεται στην έρευνα της κ Παρασκευής Μάρκου «τα μικρόσωμα άλογα του δήμου Αρχαγγέλου της Ρόδου» ;Έκδοση Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου ο Αίθωνας 1995

 Στην κοινότητα Αρχαγγέλου. Ο Κωνσταντίνος Αργυρός ιππεύοντας ένα μικρόσωμο άλογο. Η φωτογραφία ελήφθη από τον Σοφοκλή Χατζημανώλη το 1950 και βρίσκεται στην έρευνα της κ Παρασκευής Μάρκου «τα μικρόσωμα άλογα του δήμου Αρχαγγέλου της Ρόδου» Έκδοση πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου ο Αίθωνας 1995.

Γνωρίζετε ότι

Το ροδίτικο άλογο είναι γόνος φυσικής εξέλιξης και προσαρμογής. Γνωρίζετε ότι οι περισσότερες φυλές μικρόσωμων αλόγων είναι ανθρώπινες δημιουργίες.

 

Τα ποιο κοντά άλογα στον κόσμο είναι τα Falabella και βρίσκονται στην Αργεντινή. Η ιστορία της φυλής ξεκινάει το 1845. Εκείνη την χρονιά ο Patrick Newell μάζεψε μερικά από τα μικρότερα ελεύθερα άλογα που βρίσκονταν στην περιοχή νότια από το Μπουένος Άιρες. Σε πολύ μικρό χρόνο ο Newell είχε δημιουργήσει ένα κοπάδι με πολύ μικρά άλογα. Στην συνέχεια τα διασταύρωσε με άτομα από άλλες φυλές όπως πόνι Σέντλαντ, Απαλούζα και Κρίολο, διαλέγοντας πάντα τους μικρότερους σε μέγεθος εκπροσώπους της κάθε φυλής. Το 1879 ο Newell θα περάσει όλες τις γνώσεις, ανακαλήψεις και εμπειρίες του, πάνω στην φυλή, στον Juan Falabella. Που θα συνεχίσει τις διασταυρώσεις. Θα ακολουθήσει ο Emilio Falabella και το 1927 το κοπάδι θα το κληρονομήσει ο Julio Cesar Falabella που θα δημιουργήσει το πρώτο γενεαλογικό αρχείο της φυλής. https://el.wikipedia.org

 

Τα άλογα πλήρωσαν βαρύ τίμημα υπηρετώντας τους σκοπούς των ανθρώπων. Οκτώ εκατομμύρια άλογα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του A' Παγκοσμίου Πολέμου», λέει η Jilly Cooper, συγγραφέας του βιβλίου «Ζώα στον πόλεμο» και μία από τους πρωτεργάτες του Μνημείου για τα Ζώα στον Πόλεμο (Animals in War Memorial) στο Λονδίνο, σύμφωνα με το National Geographic.

 

nach oben